Cong Rakhmat & Merci

Wat we gezien hebben van de stad was een vertoning van een land met een geschiedenis van bezetting, een talent om te kunnen overleven, heldendom… Toen de Sovjets kwamen was het verboden om de Kirgizische taal te spreken, religie was al helemaal uit den boze. Nu spreken de KirgiziĂ«rs die wij zijn tegengekomen toch allemaal zowel hun eigen taal als Russisch vloeiend.

De architectuur van de stad was dan ook bezienswaardig. Brede boulevards, grote en strakke gebouwen, toch kwam er nog kleur in door de kunst die hier en daar te vinden stond. Zo was er een groot doek die een Kirgizisch legende afbeeldde. Op een plein voor het cultureel centrum stonden allemaal bozuys (tenten waar sommigen nog in leven) waar je binnenin kon gaan, tegenover een enorm beeld van de volksheld Manas (een legendarisch figuur die hier zeer wordt geliefd) was er een brede weg, een klein plein, en iets verder stond een standbeeld van de bekende schrijver Chyngyz Aitmatov die Manas recht aankeek. Voor de residentie van de president (waarvan de omheining nog sporen vertoont van kogelschoten), stond er een memorial met de namen van meer dan honderd mensen, voornamelijk studenten, die nog maar enkele jaren geleden overleden toen ze de president probeerden af te zetten.

Toen gingen we naar een markt dat zo gezellig was dat we zonder aarzeling alle kraampjes hebben bekeken waar ze de elegante kledij verkochten die de Kirgizische vrouwen dragen en de Kalpak (hoeden) die de mannen dragen. Wanneer we langs een stand vol kruiden gingen, in alle geuren en kleuren, boden de verkopers ons van alles aan dat we zouden moeten proeven. Met een expert naast ons, namelijk onze gids, hebben we de beste smaken voor de beste prijzen kunnen meenemen. Zelfs noten met cacao smaak, want dat vind je er ook. Wat een cool land.

We dachten dat dit het einde was van ons Kirgizisch avontuur, de trip naar het vliegveld niet meegerekend, maar toen kregen we te horen dat we nog bij mensen gingen eten. Vanuit Turkije waren er enkele studenten hier tijdelijk kwamen wonen om te studeren, toen we er aan kwamen hadden ze een tafel vol lekkernijen klaargemaakt. Er was zelfs profitterol, dat onze Waalse reisgenoten heel blij maakten. Ook was er, na 3 dagen in overvloed vlees gegeten te hebben, geen vlees bij. Eén van de meisjes was vegetarisch. We wensten haar allemaal veel succes in Kirgizië.

Toen was het tijd om te gaan. De wegen van Bishkek waren veel beter dan die van Naryn, dus de reis verliep vlotjes. Een paar uur later waren we al in Moskou, nog een paar uur later waren we al in België. Het was een hele ervaring om aan de andere kant van de wereld te zijn, en dan te merken dat je hier ook in het midden van het aardoppervlak staat, de mensen daar staan ook in het centrum, want de wereld is rond. In Kirgizië leek sociale media niet zo prominent en sprongen religieuze verschillen niet zo in het oog, noch was er geen horizon van hoge gebouwen, maar bergen. De wereld zag er daar anders uit, maar niet minder mooi, anders. Na begrepen te hebben dat Kirgiziërs zo veel hielden van de bergen, dat ze het op hun hoof droegen (De kalpak of hoeden die mannen dragen, is symbool voor de bergen), viel wat anders was minder op, en werd het allemaal gewoon mooi.

Ps.: Kirgizië is nog een piepjong land, opgericht in 1991.

Pps:. In het vliegtuig in Moskou verkochten ze Poetin souverniertjes. Zo was er een T-shirt met een afbeelding van Poetin met een zonnebril op, leren jas aan, tijger in zijn hand tegen een roze achtergrond. Kunt u zich Charles Michel of Obama zo voorstellen?

Ppps.: Een tip aan allen die van plan zijn om te diëten: paardenmelk. Aan allen die nog nooit paardenmelk hebben gedronken: drink het 1 keer, je zal de smaak nooit vergeten.

Pppps.: Gastvrij krijgt in Kirgizië een heel nieuwe betekenis.

Pppppps.: Cong Rakhmat (danku) & Cahsi Kaliniz! (vaarwel)

“Although the road may be dangerous and the final destination far out of sight. There is no road which does not come to an end: do not despair.”

-Hafez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly powered by WordPress
Theme: Esquire by Matthew Buchanan.